Istenképek

 

Istenképen nem ikonokat, vallásos témájú  művészi alkotásokat értünk. Valláslélektani fogalom,  a tudatunkban Istenről élő képet értjük alatta.

Ismereteleméleti tény, hogy a világ nem ismerehető meg önmagában, úgy ahogy létezik.    Egyes állatok látása, hallása, szaglása sokkal kifinomultabbb mint az emberé. A kutya hallja amit mi még vagy már nem hallunk,  a sas észreveszi  a szántóföldön a szürke pockot, akár 50-100 méter magasságból is.

A görög filozófusok, az anyagot oszthatatlan részecskékből állónak képzelték el, atmonak nevezve őket. Mára már  túlhaladott ismeretté vált.   Mégis tudatában vagunk, hogy a valóság megismerhető.  Nem esünk az agnoszticizmus és a szkepticizmus csapdájába, és nem hisszük azt,  hogy minden csak látszat.

Szent  Pál is megérzett valamit, a töredékességből: “Megismerésünk még csak töredékes. ” (1Kor 13. )

Az Újszövetség istenképe magasabban van, mint ég a földtől: Összehasonlításul nézzük meg Illés próféta látomását a királyok 1 könyvéből: “Az Úr erre azt mondta: „Menj, és a hegyen járulj az Úr színe elé!” S lám, az Úr elvonult arra. Hegyeket tépő, sziklákat sodró, hatalmas szélvész haladt az Úr előtt, de az Úr nem volt a földrengésben. 12A földrengés után tűz következett, de az Úr nem volt a tűzben. A tüzet enyhe szellő kísérte. 13Amikor Illés észrevette, befödte arcát köntösével, kiment, és a barlang szája elé állt. Egy hang megszólította, ezekkel a szavakkal: „Mit csinálsz itt, Illés?” ( 1Kir 19,11). A szentírási könyv irója úgy vélte Isten nem volt jeleen a félelmetes természeti erőkben. 

Nézzük meg Péter és Jézus vizenjárásának a történetét Máté evangéliumából:   “A bárka már jó pár stádiumnyira járt a parttól, hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt. 25Éjszaka, a negyedik őrváltás idején a víz tükrén elindult feléjük. 26Amikor a tanítványok észrevették, hogy a vízen jár, megrémültek. „Kísértet!” – mondták, s félelmükben kiabáltak:” (Mt 14, 22). Az Újszövetségben Isten jelen van a viharos természeti erőkben is. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük