ISTEN ÁLDJA ELVTÁRSNŐ! 3.

Tisztelt Natasa Elvtársnő!

 

Előző levelemet egy kérdéssel zártam, mellyel arra hívtam, hogy gondolkodjon el egy kicsit az élet dolgainak mélyebb valóságáról. Ne csak a  jelenségek felszínén éljen, hanem azok okait kutassa!  Ha nem veszi rossz névem, most egy kicsit  mélyebbre merülünk.

 A gondolkodás valóban  hasonlít a búvárkodáshoz, az okok okait kutatva egyre mélyebbre és mélyebbre merülünk képzeletünk valóságában. Emlékszik még arra az időre, mikor Iván gyermeke 3 éves kora körül állandóan kérdéseivel zaklatta? Mi ez? Miért piros, mi van akkkor ha ezt elveszem? … Gyermeke szűnni nem akaró kérdései joggal tették próbára béketűrését.  A gondolkodó ember is ilyen, ha nem rontják mel gyermekkorában: rácsodálkozik a természetre, kutat, és közben rájön, hogy sehová sem jut el, ha folyton csak kérdez. Olyan, mintha egy feneketlen tóban búvárkodnánk. Igen, eljutunk odáig, ameddig Arisztotelész eljutott: kell lennie egy mozdulatlan pontmak, ami mindent mozgat, de önmaga nem változik. Azt a pontot nevezte ő Mozdulatlan Mozgatónak, mi pedig Istennek, minden  létező Végső Okának. Milyen érdekes, hogy  Arisztotelész  a zsidó – keresztény kinyilatkoztatástól teljesen függetlenül eljutott a  létező Isten  eszméjéig. 

 De nemcsak ő,  más  kollégái is  feltételezték, hogy a valóság feltételezi a szilárd alapot. Itt van pl. Thalész, akinek neve  egészen biztos, hogy ismerős.  Ő és Anaximandrosz, Anaximenész feltételezték, hogy az anyagi válágnak van egy elsődleges princípiuma az ún. ősanyag,amiből minden származik. Igen, jól gondolja kedves elvtársnő, ők voltak az első materialisták, akik az anyagot tartották örökkévalónak, ha úgy tetszik az anyagot istenítették, ahogyan L. Feuerbach is, akinek a nézeteit Marx Károly is átvette. Látja, Kedves elvtársnö! Nincs új a  Nap alatt! Az örökkévalóság eszméje akár a materializmus, akár az idealizmus nevével fémjelezve  újra és újra a felszínre tör…  

Kérem vonja le maga  a  végső következtetést. 

  Visszatérünk Arisztotelészhez, a Mozdulatlan Mozgató eszméjét fogjuk boncolgatni.

Isten áldja elvtársnő!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük