ISTEN ÁLDJA ELVTÁRSNŐ 4.

 

 

TISZTELT NATASA ELVTÁRSNŐ!

 

Kezdünk elmerülnia filozófia szépségeiben.  nem baj az, ha az ember fia  vagy lánya csiszolja egy kicsit a gondolkodását, mert tisztábban látja a körülötte lévő világot, és látja elődeinek az esetleges tévedéseit, látja zsákutcákat, amelyekbe neki nem kell behajtania. 

Ígértem előző levelem végén, hogy a mai alkalommal Aquinói szent Tamás  isten-rveiről fogok írni. Nem kell  emgijedni, nem lesz túl bonyolult, elég az elsőt megérteni,  a többi négy ugyanarra a sablonra készül.  Lássuk tehát: 

  1. A MOZGÁSBÓL VETT ÉRV

Ami mozog, azt valami más mozgatja. A levelet a szél fújja le a fáról, az érett gyümölcsöt a gravitáció ereje szakítja le az ágról. A billiárdgolyót egy másik golyó,   vagy a játékos dákója löki arrébb. 

A mozgást vehetjük tágabb értelemben úgy  mint változást. Akkor is ugyanet találjuk. A villanyégő az elektromosság hatására kezd el világítani. Az élő szervezet sejtjei a táplálékkal bevitt energia hatására osztódnak. 

 Olyan mint önmozgás, nem lehetséges, senki sem képes saját magát kihúzni a gödörből a hajánál fogva. Még Münchausen báró sem. Senki és semmi nem képes saját magát mozgati. Még az ember is legyengül, ha nem eszik eleget….,

Akkor most képzeljük el, hogy   Valami mozog. Pl. agy autó. Az autót hajtja az üzemanyag. Az üzemanyag a benzinkutas által krült az autóba. A benzinkutas azért lehet ott mert megszületett, és felnőtt, a szülei segítségével. Szülei viszont azért tudták őt felnevelni, mert őket is megszülte és felnevelte valaki. stb… folytathatnánk a végtelenségig. Amikor ugyebár nem lehetne mozgás, mert mindíg feltételeznek egy előző mozgatót. 

Igy eljutottunk addig a feltételezésig, hogy  kell lennie egy végső, mozdulatlan mozgatónak, aki minden mozgásnak/ változásnak a végső oka.

Kérem gondolkodjon el azon,  hány látesítő okra volt szükség ahhoz, hogy Ön most itt olvashassa ezt a levelet! 🙂

 

Isten áldja Elvtársnő!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük